Vannak főzős műsorok, amiket kedvelek, de néhány az nehezen értelmezhető a számomra. A minap futottam bele Claire Thomas műsorába, amiről üvöltött, hogy semmi köze nincs a konyhaművészethez. Ahogy fogja a kést, ahogy próbál főzni, azt nézni is fájdalmas. Mosolyog az a fiatal csaj, én meg a fejem fogom: honnan jön ez a szegény lány?!? És mi, szegények, miért érdemeljük ezt Jamie Oliver helyett?...

Az internet természetesen segít. Kiderül, Claire bloggerből lett egy csapásra gasztroceleb. Legkomolyabb kapcsolata a konyhaművészettel a USA Today cikke szerint ez volt: "began working as a hostess for a restaurant chain after school". Szóval a lány, aki rád mosolygott a pult mögül, azt kérdezve, hogy adhatja-e nagy kólával és krumplival a hamburgermenüt, most főzni "tanít"?

Uh. És megint uh. Az ifjú hölgy a The Kitchy Kitchen nevű blogot vezetve tűnt fel, a videocsatornáján 10 másodperces tippeket oszt meg, például arról, hogy virágcsokrot készíthetünk úgy, hogy virágokat teszünk egymás mellé, vagy kenyeret úgy is piríthatunk, hogy sajtot teszünk közé. 


Nem akarom elképzelni, ki lesz ezektől a videóktól okosabb, de szerintem mindenki jobban jár, ha anyukájától vagy egy barátnőjétől lesi el a trükköket. Nem tíz másodperc alatt tanul meg főzni, de nem is egy üres omlett lesz a csúcsteljesítménye.

Persze értem én, értem, hogy van egy célközönség, akinek ennek a nőnek a stílusára, tudására van igénye, de egyszerűen sose gondoltam, hogy valaha egy tévécsatorna üzletet lát egy bájos pofival, ám gyakorlatlan kézzel megáldott "szakács" futtatásában. Tévedtem- mint oly sok mindenben életem során. Nem kell minden útkereszteződésbe három Michelin-csillagos séf, de úgy gondolom, bizonyos alapkövetelmények minden műfajban vannak. De ebben is tévedhetek.

Ám azt már sejtem, mi lesz a következő lépés a villámkarrierben. Majd jön a "most igazán megtanulok főzni", ebből lehet egy sorozat, amikor Gordon Ramsey üvöltözve korrigálja az idétlenkedéseit. Aztán jöhet a "megismerem a világ legkülönlegesebb fogásait" sorozat, aztán családanyaként a "főzzünk együtt a gyerekekkel", és így tovább. Ideális esetben élethosszig tarthat a karrier... Akár azt is mondhatnám: jaj nekünk. De nem mondom. Nála van a fakanál, nálam meg a tévékapcsoló. Szóval ezt a menetet én nyertem, de úgy érzem, Claire-t ez kicsit sem érdekli. És ebben neki van igaza...